Krása v tŕňoch zakliata


Kedy sťahovať kaktusy a ostatné sukulanty na zimovisko?

23.05.2020 11:47

Neexistuje univerzálna odpoveď.  Termín sťahovania na zimovisko treba, ako mnoho iných vecí pri pestovaní kaktusov a sukulentov, prispôsobiť svojim podmienkam. V inom termíne bude sťahovať ten, kto býva vo vyšších nadmorských výškach niekde pod Tatrami a v inom termíne niekto na juhu Podunajskej nížiny. Rozdiel bude aj podľa podmienok letného pestovania, skôr bude sťahovať ten, čo má rastliny pod holým nebom, ako ten, čo ich pestuje v skleníku alebo fóliovníku. Zloženie zbierky je tiež dôležitou vecou pri rozhodovaní o termíne zazimovania rastlín, teplomilné diskokaktusy, melokaktusy, niektoré ferokaktusy atď. treba "upratať " skôr ako napríklad väčšinu echinocereusov, rebucie, mediolobivie, lobivie a iné. Kým väčšine kaktusov, ak majú už preschnutý substrát, nevadí ani ľahký nočný mrazík, pre mnoho ostatných sukulentov by to mohla byť posledná noc. 

   Podstatné je aj to, ako rozsiahla je zbierka. Kým niekoľko rastlín môžeme premiestniť (aj opakovane) kedykoľvek, väčšiu zbierku premiestniť nie je vecou pár okamžikov. Sťahovať celú rozsiahlu zbierku na poslednú chvíľu pred prudkým ochladením za dažďa, alebo sneženia, a navyše s boľavými "krížami" alebo iným zdravotným problémom (ktorý nikomu neprajem ani inokedy, nie to ešte v čase zazimovávania zbierky) , to nie je žiadna slasť. Preto treba myslieť aj na to. 

   Rovnako dôležitý, ak nie ešte dôležitejší je termín poslednej zálievky. Dôležité totiž je, aby rastliny išli na zimovisko so suchým substrátom.  Platí to najmä v prípade, ak zimoviskom je tmavý a chladný priestor. Tam by rastliny mohli ešte rásť alebo by im naopak mohli zahnívať korene, alebo postupne oboje.  V prvom prípade by sa deformovalo ich telo pre nedostatok svetla a v druhom by prišli o korene a postupne by bola ohrozená aj ich existencia. Ak zimoviskom je obytný priestor, tak suchý substrát nie je až taký nutný, ale len za podmienky, že rastliny budú mať šancu za oknom preschnúť. Teplo obytného priestoru, nedostatok svetla v "hlbinách" interiéru a voda na koreňoch je istá cesta k neprirozenému rastu a deformácii rastového vrcholu. Môže sa stať,  že rastliny dostanú neplánovane vodu (roztrhnutá fólia, rozbité sklo na skleníku a následný ešte vlhký substrát a príde naozaj výrazné ochladenie, kedy treba rastliny nutne spratať, ale zimovisko je tmavé a chladné. To býva dosť "dramatická" situácia najmä pre "medziľudské vzťahy" v rodine :-). Rastliny treba najprv dosušiť v teplom interíéri a až následne presťahovať na chladné zimovisko. 

—————

Späť