Krása v tŕňoch zakliata


Ako polievať kaktusy a sukulenty?

23.05.2020 11:38

 

Odpoveď, ako obvykle, nie je jednoduchá. Kaktusy a ostatné sukulenty sú rastliny, ktoré vedia odprírody gazdovať dobre s vodou. Všeobecne sa hovorí, že že potrebujú málo vody, ale nie je to celkom tak, keď vodu nemôžu prijať, vtedy ju ani nepotrebujú, nejaké to prechodné sucho ich nemôže zaskočiť. Ale ak sú vhodné podmienky na vegetáciu, vtedy znesú vodu podobne ako iné rastliny. Mohli by sme si preto odpoveď rozdeliť na dve časti, a to .....zálievka v zimnom období a zálievka v období vegetácie. Ide o to, že v našich stredoeurópskych podmienkach sú v zime najmä svetelné, ale aj teplotné pomery také, že rast je naopak nežiadúci, pretože by sa rastliny pre nedostatok svetla vyťahovali a deformovali tak svoje telá do neprirodzených tvarov a rozmerov. 

Zálievka v zime 

Kaktusy sa v zime v zásade nezalievajú vôbec. U drvivej väčšiny druhov platí, že rastliny nedostanú ani kvapku vody cca 5-6 mesiacov. Väčšie  exempláre a chúlostivejšie druhy aj viac.  Toto platí pre rastliny, ktorých rozmery sú väčšie, ako zhruba 0,5cm, čerstvé výsevy sa samozrejme musia  pestovať podľa trocha iných pravidiel, ale aj drobné semenáčiky prežijú dlhé obdobie sucha bez újmy, za predpokladu chladného prezimovania. 

Každé pravidlo má aj svoje výnimky. Medzi kaktusmi sú to tzv. epifytické kaktusy, medzi ktoré patrí napríklad Schlumbergera truncata, ľudovo nazývaná "vianočný kaktus", ktorá sa v zálievke riadi trochu inými pravidlami. Epifytických kaktusov je viacero druhov, ale aj tieto potrebujú pauzu v zálievke a vegetácii v zimnom období. 

Sukulenty (nekaktusové) - Ostatné sukulenty v zimnom období nesmú rásť tiež, ale tu je to so zálievkou už trošku zložitejšie. Sú druhy, ktoré sa nezalievajú vôbec a sú druhy, ktoré sa zalievajú občas aj v zime a to v takom množstve, aby dožili konca zimy, ale v podstate  aby nerástli. Tu už pestovateľ musí prispôsobiť polievanie rastlín svojim zimovacím podmienkam a tiež jednotlivým druhom. Veľmi záleží na prostredí a svetelných a tepelných podmienkach, v ktorých sa rastliny budú zimovať. Čím svetlejšie a chladnejšie podmienky na zimovanie, tým menej vody. Samozrejme myslím teploty v intervale, ktorý je pre danú rastlinu vhodný. Čiže ak zimujem v zasklenej verande, kde nemrzne a nekúri sa tam, budem potrebovať zalievať menej, ako niekto, kto zimuje v prekúrenom byte. Ako som už spomenul, veľmi záleží potom aj na pestovaných druhoch, tu si treba naštudovať, odkiaľ rastliny pochádzajú a aké vyžadujú podmienky. Napríklad rastliny rodu Lithops sa nesmú cez zimu polievať vôbec a prvá zálievka musí vychádzať z ich zvláštneho spôsobu rastu. Podobne rastliny z rodu Conophytum a vlastne celá skupina Aizoaceae. Ja mám skúsenosť, že čím je rastlina sukulentnejšia, tým menej vody v zime potrebuje. Má to, podľa mňa, logiku. Čím je rastlina sukulentnejšia, tým väčšiu zásobu vody v tele drží, čiže ju aj menej potrebuje "zvonka". Listnaté sukulenty, napr. Plectranthus ernstii určite v zime potrebujú viac vody, ako napríklad Euphorbia obesa, čo je v podstate "súdok s vodou" :-).  Sukulentné rastliny často o vodu "požiadajú" scvrknutými listami, vtedy im treba teda trochu cvrknúť. Treba pozorovať aj rast, pokiaľ by tej vody bolo priveľa, budú sa telá vyťahovať za svetlom. Rastliny zimované v bytoch, kde je pomerne teplo, sú na tom dosť biedne......svetla málo a teplo by ich hnalo do rastu....tu treba hľadať v zálievke  kompromis a prípadne rátať s tým, že sukulenty sa počas zimy aj trochu vytiahnu, čo sa na jar rezom dá čiastočne napraviť. Ja v byte zimujem tiež sukulenty a robím to tak, že v podstate skoro všetko zhruba dva krát za zimu nasťahujem do vane a prejdem hórúcou sprchou. 

Zálievka počas vegetácie

Najdôležitejší je začiatok a koniec sezóny. Kedy začať zálievku a kedy ju ukončiť. Opäť to závisí od podmienok pestovania, ale aj od klimatických podmienok v mieste zbierky a priebehu počasia v roku. Všeobecne sa dá povedať, že rastliny sa po zime prebúdzajú svetlom a teplom, nie vodou. Prvú vodu by mal kaktus dostať až po náznaku rastu v temene. Ja obvykle začínam zálievku zhruba v polovici apríla, keď už rastliny sú nejaký čas na letnom, a to v skleníku a teraz už aj fóliovníku. Prvý dotyk s vodou býva postrekom z postrekovača a to horúcou vodou (aby som v nej udržal ruku) s prídavkom JARi, podobne druhý o pár dní, trošku výdatnejší. Tretí dotyk, znovu o niekoľko dní, už je opatrná zálievka, všetko v závislosti od počasia. Na jar polievam doobeda, aby to do večera obschlo (snažím sa). V lete je to oveľa jednoduchšie, zalieva sa vtedy, keď je substrát preschnutý po predchádzajúcej zálievke. Tu si ale treba uvedomiť, že rôzne substráty rôzne dlho vysychajú. Tak isto, väčší kvetináč s malou rastlinou presychá oveľa dlhšie, ako malý kvetináč s väčšou rastlinou. Ďalším faktorom je počasie, v zamračenom, vlhkom a chladnom počasí substrát presychá oveľa dlhšie, ako naopak v teplom a suchom. Inak presychá substrát v utesnenom vlhkom skleníku a inak v prievane pod prístreškom. Preto si každý musí frekvenciu polievania prispôsobiť svojim podmienkam. Keď je rastlín málo, dá sa robiť zálievka individuálne, rôzne rastliny v rôzny čas. Pri väčších zbierkach už sa musia robiť kompromisy, vždy je ale lepšie aby niektoré rastliny čakali na vodu dlhšie, ako treba, než naopak, aby niektoré dostali vodu skôr ako treba. V praxi veľké rastliny polievam zhruba raz za 3-4 týždne, menšie raz za 1-2 týždne. Často sa stretám s tým, že menej znalí problematiky sa boja kaktusy poliať a kvapkajú im vodu po kvapkách. Chyba. Ak je na zálievku vhodný čas, substrát je suchý, v pohode možno rastlinu naozaj výdatne zaliať, prípadne pár hodín nechať stáť vo vode, aby sa substrát dôkladne premočil. Potom ale nasleduje fáza dôkladného preschnutia. V lete polievam v zásade večer a tzv. do dažďa, čiže pri dočasnom ochladení, intenzívna zálievka a následne veľká horúčava nie je zrovna to, čo kaktusy potrebujú, ale zase je to rôzne podľa toho, kde sú kaktusy a ostatné sukulenty umiestnené, iná teplota na poludnie bude v málo vetranom fóliovníku a iná v otvorenom prístrešku. V horúcich skleníkoch sa tak frekvencia zálievky môže natiahnuť aj na niekoľko týždňov. Posledná zálievka býva v auguste až septembri, podľa druhu a veľkosti rastlín. 

 

—————

Späť