Krása v tŕňoch zakliata


Ako oddeliť malý kaktus (odnož) od matky?

25.05.2020 14:09

Viaceré druhy kaktusov prirodzene vytvárajú odnože, prípadne po zrezaní alebo poškodení rastového vrcholu ich vytvárajú aj tie, ktoré inak rastú solitérne. Tieto odnože sa dajú zakoreniť a vytvoriť tak novú samostatnú rastlinu, ktorá je ale geneticky zhodná s materskou rastlinou. 

   Zakorenenie odnože záleží na tom, či odnož vytvorila korene už na materskej rastline a tlakom rastu sa sama od nej oddelila, alebo je cievnym zväzkom prirastená k materskej rastline a je bez vlastných koreňov. 

   Ak má odnož už vlastné korene tak ju jenoducho oddelíme od materskej rastliny a po krátkom zaschnutí (stačí pár hodín) prípadných rán na koreňoch ju zasadíme do suchého substrátu. Po týždni, dvoch, ju pestujeme ako ostatné rastliny.

Ak odnož nemá vlastné korene, treba počkať na vytvorenie tzv. čakacích korienkov. Rastlinu odrežeme od materskej rastliny ostrým nožom tak, aby rezná rana bola čo najmenšia. Po prípadnom "namočení" reznej rany do práškového stimulátora necháme zaschnúť na vzduchu pár dní (podľa veľkosti reznej rany) a potom položíme spodnou stranou odnož do suchého zakoreňovacieho substrátu. Môže to byť suchý výsevný substrát, perlit, alebo ich zmes a podobne. No a potom čakáme, kým odnož nepustí tzv. čakacie korienky. Sú to také náznaky korienkov, ktoré sa objavia na spodku rastliny po rôznom čase, najrýchlejšie zhruba po dvoch týždňoch. Niekedy to ale trvá aj podstatne dlhšie. Po objavení  sa týchto zárodkov korienkov rastliny môžme opatrne zasadiť do riadneho substrátu, dbáme na ich čo najmenšie poškodenie. Rastlinu potom pestujeme ako iné rastliny, avšak zálievka spočiatku by mala byť taká "rozbiehacia". Najlepšie podľa môjho názoru zospodu a len toľko, aby voda nedosahovala až k rastline, ale aby sa korene ťahali za vodou dolu. Dobré je aj spočiatku nepolievať, ale len postaviť kvetináč s novou odnožou na mokrý substrát v inej nádobke. Korene sa budú ťahať za vlhkosťou. Tiež je dobré takúto čerstvo zasadenú odnož umiestniť na polotienisté miesto, treba si uvedomiť, že ešte nemá vyvinuté seriózne korene a preto výpek na priamom slnku jej veľmi nevyhovuje. 

V prípade, že rastlina sa veľmi nemá k púšťaniu korienkov, je možné ju stimulovať umiestnením nad vodu, rezné rany už ale musia byť riadne zaschnuté, čerstvé rany a voda ...to nie je to pravé orechové. :-)

Kaktusárka, kaktusár aj kaktus...Buď fit!

—————

Späť